Početna      Pretraga      Dodaj udruženje      O nama      Kontakt  

Početna Ostalo Udruženje Metanoia

Udruženje Metanoia

Udruženje Metanoia
Općina: Sarajevo - Centar
Adresa: Bjelave 97
Kontaktna osoba: Amra Jajetović
boemica@hotmail.com
Telefon: 061546590
Fax: 033212032
Misija: Metanoia je udruženje koje djeluje sa ciljem ukazivanja na problem stigmatizacije osoba sa psihološkim poteškoćama pružajući drugačiji pogled na drugačija iskustva. Udruženje se bavi i društvenom afirmacijom osoba sa psihosocijalnim poteškoćama kroz edukaciju, istraživanja, umjetnost i podršku.
Vizija: Društvo koje je spremno da razumije i poštuje individualno iskustvo drugoga
Broj osoba na ugovoru o radu: -
Broj povremeno zaposlenih osoba: -
Broj članova: 10
Broj volontera/ki: 10
Je li udruženje član vijeća mladih: NE
Udruženje je: Domaće
Udruženje je: -
Na kojem području djeluje udruženje:
  • na regionalnom nivou

Implementirani projekti: Članovi Udruženja „Metanoia“ su prije zvanične registracije (april 2012. godine) djelovali kao neformalna grupa i kao takvi proveli nekoliko aktivnosti:

- ''Glas ludila u eteru'' (GLE) je originalni i samoodrživi projekat Udruženja „Metanoia“ čiji je cilj društvena inkluzija i poticanje ravnopravnosti osoba sa psihosocijalnim poteškoćama. ''Glas ludila u eteru'' je radijska emisija koju vode, uređuju i čiji sadržaj kreiraju osobe koje su imale neko psihijatrijsko iskustvo i/ili koje imaju neku psihijatrijsku dijagnozu a koordinator projekta je diplomirani psiholog Adi Hasanbašić. Radio kao medij pruža mogućnost da se identitet osobe zaštiti ukoliko ona to želi ali i da se u isto vrijeme njen glas čuje kao ravnopravan u društvu. U emisiji GLE ne progovara dijagnoza nego osoba sa svojim autentičnim iskustvom. Udruženje „Metanoia“ radijsku emisiju ''Glas ludila u eteru'' održava proteklih 19 mjeseci u Zagrebu u saradnji sa Psihijatrijskom bolnicom „Sveti Ivan'' Jankomir i Radio Studentom (Zagreb). Neki od ciljeva su: prihvatiti drugog i ‘’drugačijeg’’, socijalna destigmatizacija iz prve ruke kroz lična iskustva učesnika radijske emisije, produktivnost, autentičnost, aktivnost i kreativnost članova radijske emisije, propitivanje društva o terminima ‘’ludog’’ i ‘’normalnog’’ ponašanja i doživljavanja, edukacija osoba sa psihosocijalnim poteškoćama, pravo na učešće i izbor tretmana, rehabilitacije i resocijalizacije i dr. Pokrovitelj i ambasador dobre volje emisije ‘’Glas ludila u eteru’’ je muzičar Manu Chao. Partnerski radio je Radio Nikosia iz Barcelone. Dosadašnji gosti emisije Glas ludila u eteru u Zagrebu su bili : Manu Chao (muzičar), Miljenko Jergović (književnik), Milan Fošner (pjesnik), Mario Kovač (režiser), Hrvoje Pukšec (filmski kritičar), Hrvoje Handl (psihijatar), Amela Frankl (akademska slikarica) i Krešimir Mišak (televizijski voditelj).

- Adi Hasanbašić je ispred Udruženja „Metanoia“ gostovao na Filozofskom fakultetu, (Odsjek za psihologiju) u Banja Luci na poziv Igora Krnetića, diplomiranog psihologa i psihoterapeuta, gdje je studentima predstavio Udruženje, projekat GLE i njegove koncepte. U Banja Luci je također gostovao i u Centru za mentalno zdravlje te u Udruženju građana „Zajedno“ gdje je upoznao korisnike, psihologe i ostalo osoblje sa ciljevima, projektima i misijom Udruženja.

- Udruženje „Metanoia“ je učestvovalo na Konferenciji Mentalno zdravlje za sve: dobra politika, bolja praksa i bolji ishodi, održanoj u hotelu Bristol 10. i 11.05.2012.godine u Sarajevu sa poster prezentacijom projekta „Glas ludila u eteru(GLE)“

- Predsjednik Udruženja „Metanoia“ Adi Hasanbašić je dobitnik nagrade Fondacije „Farah Tahirbegović“ 09.04.2012. godine za svoju društvenu angažiranost na polju zaštite mentalnog zdravlja.

- u Kinu Bosna u decembru 2010.godine smo organizovali jednodnevni promotivni program pod nazivom Ekstravagantna tijela: ekstravagantni umovi koji je kombinirao pogled nauke i umjetnosti na pojam mentalnog zdravlja. Program se sastojao od razgovora sa gostima-predavačima i prikazivanja dva filma koja su se bavila istom problematikom. Gosti predavači su bili filozof Ugo Vlaisavljević, psihologinja Alma Pašalić, filmski kritičar Hrvoje Pukšec i Adi Hasanbašić, dipl. psiholog. Ovaj skup je bio jedinstven i po svemu je dekonstruisao dotadašnju vrstu predavanja gdje je publika pasivna. Bilo je između 100 i 130 posjetitelja koji su se sa gostima predavačima upustili u interakciju i raspravu o temi. Filmovi koji su se prikazali su dokumentarni film LT 22 Radio La Colifata i igrani film Family Life.

Važne informacije za potencijalne partnere: Udruženje „Metanoia“ je nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija koja djeluje na području Kantona Sarajevo a koja je registrovana na području Općine Centar.
Udruženje „Metanoia“ djeluje s ciljem ukazivanja na problem stigmatizacije osoba sa psihosocijalnim poteškoćama pružajući drugačiji pogled na drugačija iskustva. Udruženje se bavi i društvenom afirmacijom osoba sa psihosocijalnim poteškoćama kroz edukaciju, istraživanja, umjetnost i podršku.

Stavljamo fokus na iskustva osobe a ne na njenu dijagnozu. Zalažemo se za veću aktivnost, veća prava, veću uključenost i aktivnost osoba sa psihološkim poteškoćama. To činimo kroz programe istupanja u javnost, podršku, aktivizaciju i angažman a sve u cilju informisanja javnosti i pružanja adekvatnih podataka o iskustvima iza psiholoških poteškoća i borbi. Ističemo zajednički i timski rad, a ne ekskluzivitet neke struke, teorijskog ili psihoterapijskog pravca. Nastojimo zbližiti osobe koje djeluju unutar polja mentalnog zdravlja i društvo u cjelini. Želimo uključiti umjetnost u nauku i pružiti zajednički pogled na problematiku psihosocijalnih poteškoća.

Kod udruženja: 151343336413
Dodano: 2012-07-17 10:47:48 ; Zadnja izmjena: 2012-07-26 17:00:27 ;   

Korisnički meni